Protocol hoofdluis
 
Controleren
Als u controleert op hoofdluis, kijk dan goed tussen de haren. Vooral in de haren achter de oren en in de nek. De hoofdluizen zijn 3 millimeter groot en bewegen. Ziet u grijswitte puntjes die aan de haren kleven? Dat zijn de eitjes van de hoofdluis (neten).
hoofdluisneten in verschillende stadia

Afbeelding: neten in verschillende stadia. Links gevuld, uitkomend, tot rechts leeg. De kleur van de neten verandert: van donkerder bij gevuld tot doorzichtiger bij leeg, en afhankelijk van de weerkaatsende haarkleur.

 
Als u hoofdluis heeft ontdekt, controleer dan alle gezinsleden, behandel alle gezinsleden tegen hoofdluis en vertel directe contacten dat u of uw gezinsleden hoofdluis heeft. Denk hierbij aan school, kinderopvang, ouders van vriendjes van de kinderen, sportclubs, opa's en oma's etc. Zij kunnen zich dan ook controleren op hoofdluis.
 
Behandelen
De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het kammen gaat makkelijker wanneer u crèmespoeling gebruikt.
 • Maak het haar nat en verdeel eventueel crèmespoeling door het haar. Kam met een gewone kam of borstel de klitten uit het haar.
 • Houd het hoofd waarover, bij een wasbak of boven een stuk papier. Kam het haar met een fijntandige kam (luizenkam) van achter naar voren, begin telkens dicht tegen de hoofdhuid. Zorg dat u elke haarpluk doorkamt.
 • Veeg de kam regelmatig af aan een zakdoek en kijk of u luizen ziet. Spoel luizen weg.
 • Neten kunt u verwijderen tussen de nagels.
 • Spoel de crèmespoeling uit het haar.
 • Maak de kam na gebruik goed schoon.U kunt deze behandeling eventueel combineren met een antihoofdluismiddel. Ook dan is het belangrijk dat u twee weken lang elke dag het haar doorkamt. U kunt het beste een antihoofdluismiddel gebruiken waar dimeticon in zit. Dimeticon zorgt ervoor dat de hoofdluizen door een tekort aan zuurstof sterven. De werkzaamheid van dit middel is onomstreden en er ontstaat ook geen resistentie. Hoofdluizen worden steeds vaker ongevoelig voor antihoofdluismiddelen waar malathion of permitrine in zit.
   
  Knuffels en beddengoed wassen niet meer nodig
  Uit onderzoek blijkt duidelijk dat er onvoldoende bewijs is dat dergelijke maatregelen effectief zijn. Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht. Er zijn geen aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving. Met deze aanpassing van de richtlijn sluit het Nederlandse advies aan op de internationale bestrijdingsadviezen. Nog meer nadruk op kammen.
  In de nieuwe richtlijn wordt de nadruk gelegd op het kammen eventueel in combinatie met een behandeling van het haar met een antihoofdluismiddel.
 
Link op internet: https://www.rivm.nl/hoofdluis